Brownie utan socker

post thumb
Brownie Utan Socker
kirjoittanut Sandra/ 30 Mar 2022

Brownie utan socker

Att baka är en härlig syssla, både vad gäller själva bakningen och när man sedan ska njuta av bakverket. Många bakverk är dock överfyllda av socker vilket gör att många kanske drar sig för att baka eftersom det anses onyttigt att äta för mycket söta kakor och efterrätter. Här ger vi tips på hur du kan baka en läcker brownie utan socker!

Baka med honung och dadlar

Det finns flera sätt att baka en god brownie utan socker och nätet är fullt av olika bakrecept med förslag på alternativa ingredienser till sockret. Honung är ett livsmedel med naturlig sötma som ofta används som sötningsmedel i bakverk, men har du även provat att använda dadlar när du bakar? Dadlar används ofta istället för socker i länderna i Mellanöstern, men är lite mer ovanligt på våra nordliga breddgrader, dock väl värt att prova.

Mixa 10 urkärnade dadlar med 2 ägg och 2 matskedar kakao. Blanda i 2 matskedar smält kokosolja, 1 matsked honung och 2 matskedar sockerfri hasselnötskräm. Tillsätt 1 deciliter havregryn, 1 deciliter mandelmjöl och smaksätt med 1 matsked kaffe så får du den perfekta, sockerfria brownien. Du kan ersätta honung med stevia om du vill.

Flera recept för brownie utan socker

Du kan också välja att göra dina brownies helt sockerfria men sedan addera lite smak och sötma genom en god fyllning. Blanda 100 gram smör, 120 gram mörk sockerfri choklad och 3 ägg med 2 deciliter mandelmjöl, 4 matskedar sötningsströ, 4 matskedar kokosmjöl och 4 matskedar hasselnötsmjöl. Tillsätt en halv tesked vaniljpulver för smakens skull. Till fyllningen tar du 150 gram mascarpone och 4 teskedar sötningsströ som du blandar med 1 tesked vaniljpulver.

Sedan häller du browniesmeten i en bröad from och klickar fyllningen ovanpå. Med en vanlig matkniv drar nu ner fyllningen lite i kaksmeten i ett valfritt mönster. Grädda den smaskiga kakan på 175 grader i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Medan du väntar kan du i lugn och ro titta på exempelvis måltipset innan du sätter på kaffet till kakan.

Vågar du testa något nytt?

Faktum är förstås att man kan baka brownie utan socker på många olika sätt och ett lite nytt grepp är att använda svarta bönor i smeten, vilket ger en god och fyllig smak. Blanda 200 gram smält choklad, 1 deciliter kokosolja med 1 och en halv deciliter kokosmjölk. Tillsätt 400 gram kokta svarta bönor, 150 gram mandelsmör, lika mycket lönnsirap samt 120 gram pumpakärnemjöl.

Lägg till 30 gram kakao, lite salt, några nypor vaniljpulver och 3 teskedar bakpulver i smeten för smak och konsistens så får du en härligt god chokladbrownie som dessutom passar laktos- och glutenintoleranta.