Bakrecept

Bakrecept

De bästa recepten på bröd och bakverk

Söker du inspirerande och lättbakade bakrecept? Vår målsättning är att samla de bästa recepten på allt från surdegsbröd till cupcakes och klassiska sockerkakor. Att baka ska vara roligt, och här delar vi med oss av våra favoriter till vardag och fest. Om du är nybörjare och söker ett enkelt recept på bröd är scones, tekakor eller ett vetebröd bra alternativ. Likaså passar cookies, kladdkaka eller muffins dig som vill baka en kaka med låg svårighetsgrad. Läs igenom hela receptet innan du sätter igång och säkerställ att du har alla ingredienser som behövs för ditt bakningsrecept.

Om du bygger upp ett basskafferi för bakning kan du baka när andan fyller på. Mjöl, sirap, torrjäst, ägg, kakao, havregryn, socker samt smör eller margarin är livsmedel med lång hållbarhet som ger dig en god grund.

Kavring - ett lättbakat bröd

Kavring är ett mörkt, kompakt bröd som är hör till kategorin enkla bakrecept. För att baka en limpa börjar du med att blanda ihop 150 g rågmjöl och 350 g vanligt vetemjöl.

Rör i 10 g bakpulver, 6 g bikarbonat, 1 tsk salt, 1 krm anis, 1 krm fänkål och en nypa kummin. Tillsätt 500 g filmjölk och 150 g mörk sirap och rör tills smeten är slät. Häll smeten i en avlång form och baka i 100 grader i cirka en timme, höj temperaturen till 150 grader och baka sedan ytterligare i 30 minuter.

Bakrecept på snabba kakor

Bakning behöver inte vara tidskrävande. Här bjuder vi på ett enkelt bakrecept på havreflarn. Du behöver 1 dl havregryn och 1 dl vetemjöl som du rör ihop med 75 g rumsvarmt smör, 2 msk sirap och 2 msk grädde av det fetare slaget.

Rör sedan i 1 dl strösocker och 1/2 tsk bakpulver. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 200 grader varm ugn. Efter fem minuter är havreflarnen färdiggräddade. Vi på MA Baker gillar att lägga smörkräm mellan havreflarnen. Att ringla över mörk choklad är ett annat sätt att variera flarnen.

Bakrecept

Baka med barn

Att baka med barn kan vara en rolig aktivitet. Många barn gillar att baka, men för att inte den mysiga stunden i köket ska bli ett misslyckande gäller det att anpassa recepten efter barnets ålder. Sänk förväntningarna på slutresultatet och satsa gärna på ett recept som inte tar alltför lång tid. Tänk på att aktiviteten är gemensam och fråga barnen vilket bakningsrecept de skulle vilja testa.

Snittkakor, kladdkakor och chokladbollar är bakrecept som brukar uppskattas av barn. Högtider som jul, påsk och halloween erbjuder gott om tillfällen till rolig bakning. Ett annat tips är att baka med godis. Att dekorera den egenvalda kakan med godbitar brukar vara en uppskattad aktivitet. Ett annat knep för att göra bakningen ännu roligare är att bjuda mormor eller en kompis på fika, det skapar ett mål med aktiviteten som förhöjer upplevelsen.