MA Baker

En av Boney M:s största hits

Freeze, I’m MA Baker! Historien om Kate Barker inspirerade låtskrivarna Fred Jay, Frank Farin och Günter Reyam att skriva sången som framfördes av Boney M. Verklighetens MA Barker var en gängledare som tillsammans med sina söner genomförde en mängd omskrivna kidnappningar och bankrån i USA mellan åren 1931 – 1935. Hon sköts ihjäl i Florida under en polisjakt. Kate Barker är en av de mer kända brottslingarna i USA:s historia och hon blev förebild till Mor Dalton, dvs Bröderna Daltons mamma i serien om Lucky Luke. Boney M:s hit gavs ut 1977 och återfinns på albumet Love for Sale.

Vad har Kate Barker och Boney M med bakning att göra? Inte så mycket egentligen, förutom möjligtvis att Mor Dalton gömde filar i limpor. Då vi på mabaker.se har tagit vårt namn från sången tyckte vi ändå att det var på sin plats att berätta om den.

En sång som bygger på en tunisisk folkmelodi

Boney M:s MA Baker är baserad på Sidi Mansour. Det är från början en traditionell tunisisk folkmelodi. Sången skrevs av Cheickh Mohamed Boudy. Det har gjorts en rad covers på Sidi Mansour genom åren. MA Baker song är dock den mest kända versionen i Europa.

Boney M:s version toppade topplistorna i många länder. Den låg på plats ett i Sverige, Norge, Nederländerna, Schweiz och Österrike. En av alla versioner framfördes av Mohamed Hanesh 1975. Den mest kända versionen på originalspråk torde dock vara inspelningen av Saber Rebaï från 2000. Rebïas tolkning fick stor draghjälp av en spektakulär musikvideo.

MA Baker - en i raden av Boney M:s succéer

Sången om Kate Barker är inte den enda av Boney M:s succéer. Daddy Cool från 1976 var gruppens stora genombrott. Rivers of Babylon och Rasputin är andra exempel. Vi har sökt efter verksamheter som liksom vår webbsida tagit sitt namn efter Boney M:s verk, och det finns ett café i Kärrtorp som heter MA Baker.

Boney M Bildades 1975 i Tyskland. Från början var det producenten Frank Farian som gjorde såväl de kvinnliga som de manliga rösterna. När Baby Do You Wanna Bump blev uppmärksammad sökte han upp artister som kunde fronta musiken live. Slutet av 70-talet var Boney M:s verklig glansdagar. Vi har döpt flera av våra bakrecept efter hits från den perioden.

MA Baker

Vad har Tjocka Släkten och Milli Vanilli gemensamt?

Det enkla svaret på den frågan är producenter som verkar ha gillat Boney M! Det finns en svensk version av vår favoritsång. Den framförs av Peter Himmelstrand och gruppen Tjocka släkten och den spelades in 1977. Den svenska versionen skrevs av Lasse Green. Tjocka släkten var i själva verket ett humorprojekt som tog sitt namn från den populära tv-serien med samma namn.

Popduon Milli Vanillis version av MA Baker fick större genomslagskraft. Precis som Boney M var de två modellerna i Milli Vanilli inte de som gjorde rösterna på albumen. Frontfigurerna i Milli Vanlli var inga vidare sångare. Bobby Farell som var Boney M:s frontfigur sjöng dock alltid på scen, när hans röst inte ansågs hålla måttet tog körsångerskorna i lite extra.