Tips på hur du kan baka utan socker

post thumb
Baka Utan Socker
kirjoittanut Sandra/ 16 Feb 2021

Tips på hur du kan baka utan socker

Det kan finnas flera anledningar till att vilja baka utan socker – kanske har du eller någon du känner diabetes eller så vill du bara hålla dig borta från för mycket raffinerat socker. Om du äter enligt exempelvis LCHF kommer du också vilja undvika kolhydrater och därmed även socker. Men är det verkligen möjligt att baka sockerfritt och blir det ändå gott?

Bakning är oftast förknippat med stora mängder socker men det finns många substitut till det raffinerade socker som vi ofta använder. Det finns en stor mängd sötningsmedel – både naturliga och framställda – som du kan använda dig av.

Substitut till raffinerat socker

När du ska baka sockerfritt finns det en del substitut. Om du äter enligt LCHF är det sötningsmedel som Stevia, Erythritol eller Steviolglykoside du ska använda. Ett alternativ för dig som bara vill undvika raffinerat socker är annars honung som är nyttigt på många sätt.

Agavesirap är också ett substitut med lågt GI-värde. Det är lite sötare än vanligt socker och du behöver därför använda det i mindre mängd. Andra naturliga alternativ är färska dadlar och bananer som båda fungerar alldeles utmärkt i bakverk.

Tips på godsaker att baka utan socker

Det finns några bakverk som är vanligare att baka utan socker och här nedanför kan du se några av våra favoriter vid sockerfri bakning.

Banankaka utan tillsatt socker Snickerskaka med osötat jordnötssmör och osötad choklad Kokostoppar med eller utan sötningsmedel

• Det mesta kan bakas sockerfritt
• Att baka utan socker är inte särskilt svårt och det mesta kan faktiskt bakas helt sockerfritt. Det handlar bara om att utesluta sockret och ersätta det med
• någonting annat. Dock är det inte alltid sockret behöver ersättas utan det är en smaksak.

Om du är van vid att baka kan du även komma på egna sockerfria recept. Du kan hämta gott om inspiration på nätet och sedan modifiera recepten så att de passar dig. Du som gillar choklad kan dessutom hitta gott om sockerfria alternativ i de flesta vanliga matbutikerna. Det finns även en mängd bra appar och online spel som tränar dina färdigheter som bagare.