Älskad och smakrik! Julia Tuvessons nya kokbok är en hyllning till tomaten.
När jag tänker tillbaka på min barndom är det köket som står i centrum. Det var här, i det som brukar kallas hemmets hjärta, som mitt liv utspelade sig. Jag minns hur vi sprängde ägg i micron, hur köket doftade när min pappa lagade schlöff och hur jag och min bror gjorde läxor i den lilla kökssoffan. Men det jag framför allt minns är konservburkarna. Vår familjs vardagshjälte. Det har inte gått många dagar då jag inte har har ätit tomat på något vis. Det råder inga som helst tvivel om att tomaten har verkat som en röd tråd genom hela mitt liv; jag ser den i mormors pastejmackor, i vår bröllopslasagne, i pappas köttfärssås och så klart i ketchupen till mitt Happy Meal. / Julia Tuvesson
Tomat Tomat är en personlig berättelse om en av våra mest älskade grönsaker med över 60 recept på middagsrätter, soppor, sallader, mackor, såser och röror. Därtill får vi en fördjupning i tomatens historia med berättelser om allt från Warhols popkonst till ett spanskt tomatkrig och amerikansk maffiafilm.