Rånjärn 15 cm runt. Recept på frasiga rån: Frasiga Rån Ca 20 st Det här behövs: 1 1/2 dl vatten 1 1/2 dl socker 3 dl vetemjöl (knappt) 100 g smält smör Gör så här: 1. Blanda samman vatten, socker och halva mängden mjöl. Rör till en jämn smet. Sikta ner resterande mjöl under omrörning. Rör till sist ner smöret. 2. Hetta upp järnet. Smörj det första gången om det inte är väl ingräddat. Det kan behövas fler gånger. 3. Bred ut smeten, lägg ihop och pressa samman. Grädda till ljusbruna rån och rulla ihop genast. Använd ev. tunna bomullshandskar om du är känslig för värme. Kan även formas över en tekopp till en skål, som sen man kan fylla med frukt och glass. Jättegott! Skeppshults gjutjärnsprodukter är alltid förbehandlade med kravmärkt rapsolja från Carlshamns. Detta ger produkterna en fin svart färg och ger produkten ett sk. Natural non-stick skydd, utan tillsats av några kemikalier. Skeppshults gjutjärnsprodukter tillverkas av noggrant kontrollerat råmaterial i form av rent tackjärn, man använder inget skrot i tillverkningen vilket borgar för ett rent hälsosamt gjutjärn. När man tillagar mat i en gjutjärnsgryta eller stekpanna avger kokkärlet en liten mängd hälsosamt järn till maten. Gjutjärn kan användas på alla typer av värmekällor inklusive öppen eld. Skeppshults Gjuteri är det enda kvarvarande gjuteriet i Skandinavien som tillverkar hushållsprodukter i gjutjärn. Många moment i tillverkningen är fortfarande ett rent hantverk och är beroende av stor yrkesskicklighet.