Efter de framgångsrika matböckerna i “Lyxlagat” serien och “Lergrytor, stekar och långkok” är Frederik Zäll tillbaka med en ny grytbok. Den här gången är det själva grytorna som är i fokus, vilka rätter de passar att användas till, vad de har för olika egenskaper och fördelar. Varje gryta har sitt eget kapitel och de 66 recepten inspirerar i vanlig Lyxlagatanda till njutningsfull matlagning. Gjutjärnsgryta - Grytan som har många olika färger och storlekar hemma i skåpet. Tung och gedigenmed mycket bra varmhållningsförmåga. Bland recepten finns Chicken Adobo, Zuppa Vongole & kalvhögrev i vitt vin. Tagine - Den nordafrikanska motsvarigheten till en klassisk lergryta. Locket är konformat och har en vattenskål på toppen, varför? I boken finns svaret. Bland rätterna finns Egyptisk Kushari, Orientalisk fläskfilé och Västafrikansk Tagine Yassa. Dutch Oven - En rejäl svart gjutjärnsgryta av uråldrigt ursprung. Det är bara att glömma färgglada emaljer och alla former av ytbeläggning. Med denna magiskt trevliga utomhusgryta tillagas bland annat Dutch oven chicken BBQ, Älggryta, Pulled pork & Chipotle stew. Lergryta - Römertopfs ljuvliga lergryta i vilken maten i lugn och ro anrättas på ett mjukt och försiktigt vis. Låt er väl smakas av exempelvis Indonesisk fläskkarré, Kentucky Clay pot gratin och nötsteksgryta med syltlök & rökt fläsksida. Cowboy tripod - Gryta upphängd i en trebent ställning som ställs över öppen eld. Fördelarna är så många att det är svårt att lista dem, njutningen är den största. I denna kategori finns recept på Boston baked beans, Hamburger soup och Jägarsoppa. Frederik Zäll Bloggar för alltommat.se och har skrivit ett antal böcker, däribland “Lergrytor och långkok” och serien “Lyxlagat”. Han är gitarrist i bandet Eskobar och har varit programledare för SVT:s barnprogram “Överraskningen”. Frederik har även skrivit 2 st ungdomsböcker i serien “Drakarnas land”.