När jag var liten brukade min mor tillsammans med andra kvinnor i kvarteret koka vete i stora grytor över öppen eld. Alla grannkvinnor hjälpte till och det var som en fest. Vi barn tyckte mycket om det kokta mjuka vetet och fick alltid en liten skål att äta ur medan vi satt på trottoarkanten i kvarteret. Så beskriver författaren Sirwa Azez hur hennes intresse för matlagning en gång väcktes.
Kurdiskt ris, aprikos- och russingryta, kött- och ockragryta, vindolmar, bulgurbullar med köttfärsfyllning, grön krossad vete, mors kufte, sjugrönsakssoppa och inlagda grönsaker i vinäger är bara ett fåtal exempel på rätter som här presenteras. Tyngdpunkten i den här boken är kurdisk husmanskost i text och bild. Recepten är anpassade till de råvaror som finns tillgängliga i Sverige.
Sirwa Azez växte upp i södra Kurdistan och hon sätter in recepten i sina sammanhang genom levande skildringar av sin uppväxt i staden Slemani. En trygg uppväxt i en stor kärleksfull familj trots den politiska otryggheten och den ständiga skräcken för repressalier och plötsliga försvinnanden p.g.a. meningsskiljaktigheter med de irakiska myndigheterna. Doften från mammas kurdiska kök ger därmed också läsaren ett sammandrag av den dramatiska kurdiska historien kantad av ständig turbulens.
Sirwa Azez är matematiklärare på gymnasiet och har skrivit ett flertal böcker på kurdiska. Hon har även översatt böcker från svenska till kurdiska. Utöver det är hon krönikör för olika tidningar i södra Kurdistan.